top of page

Asbestemming na crematie, bewaren of verstrooien

Na de crematie blijft de as nog minimaal een maand in het crematorium, in een speciale asbus. Hierna beslissen de naasten wat er met de as gebeurt: bewaren of verstrooien.
Daar hebben ze zes maanden de tijd voor. Zowel voor het bewaren als voor het verstrooien van as zijn er verschillende mogelijkheden.

As bewaren

U kunt ervoor kiezen om de as te bewaren, thuis of ergens anders, in een urn, kunstobject of sieraad. Het is zelfs mogelijk om een astatoeage te laten plaatsen.

Urn

Een urn met as kunt u thuis bewaren, in uw huis of in de tuin. Ook kunt u de urn in een urnengalerij, urnentuin of urnengraf plaatsen.

Crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een urnengalerij ingericht. De urn komt dan in een muur te staan. Er zijn muren met open nissen, maar ook muren waarvan de nissen worden afgesloten met een gedenkplaat. Sommige urnengalerijen zijn buiten, andere overdekt en verwarmd. Op verschillende begraafplaatsen is er bovendien een urnentuin. Daarin wordt de urn bovengronds bewaard. Een andere mogelijkheid is de urn in een urnengraf te plaatsen. U betaalt dan wel grafkosten.

Sieraad

Een kleine hoeveelheid as kan verwerkt worden in een ring, armband of medaillon. Zo heeft u een gedenksieraad dat u altijd bij u kunt dragen.

Glas

Als asbestemming kunt u ook een glasobject overwegen. De glaskunstenaar verwerkt in het mondgeblazen glas dan een kleine hoeveelheid as. Zo ontstaat een mooi persoonlijk aandenken. Kleur en model bepaalt u zelf.

Beeld

De as van een overledene kan worden bewaard in een asbeeld. U kunt een beeld laten maken dat helemaal past bij de sfeer van uw woon- of slaapkamer.

As verstrooien

Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien. Dat kan op het crematoriumterrein of op een begraafplaats, maar ook op een ander speciaal daarvoor bestemd strooiveld of op een dierbare plek in de natuur. Ook as verstrooien op zee is mogelijk, vanaf een schip of zelfs vanuit een vliegtuig. Sommigen kiezen ervoor de as te verstrooien in een heliumballon.

 

Een nieuwe vorm van as verstrooien

Na een crematie zijn er veel mogelijkheden voor asbestemming. Veel mensen vinden verstrooien van de as een mooie gedachte, maar zoeken naar een passende manier. Door de TOLAD krijgt het verstrooien van as een geheel nieuwe betekenis. De TOLAD is een wandelstaf die gevuld is met de as van een dierbare. Bij elke stap die ermee wordt gezet kan er een kleine hoeveelheid as aan de onderkant van de staf worden losgelaten. De TOLAD maakt het dus mogelijk om tijdens een wandeling geleidelijk as te verstrooien. Op deze manier gebeurt dat subtiel, waardig en is het veilig voor alle weersomstandigheden. Op een zelf-gekozen moment en plaats kunnen de nabestaanden een wandeltocht met de TOLAD maken. Bijvoorbeeld over een pad waar mogelijk dierbare herinneringen aan de overledene liggen. Een pad met betekenis. De TOLAD gaat van hand tot hand, waarbij met elke stap de verhalen, gedachten en herinneringen worden gedeeld. Bij elke stap wordt een beetje as verstrooid en wordt de TOLAD lichter. De wandeling met de TOLAD is een mooi ritueel, waarbij de as van de overledene met respect, aandacht en betrokkenheid wordt verspreid. Een ritueel van deze tijd.

www.tolad.eu

Herinneringsboom

Sommige instanties kweken herinneringsbomen, waarbij de as van de overledene wordt gebruikt als voeding. Kiest u voor een boom als asbestemming, dan heeft u hiermee een tastbaar, uniek, levend monument.

Astatoeage

Sommige mensen vinden het een mooi idee om de as van de overledene te verwerken in een tatoeage. Zo is hun dierbare altijd dichtbij. Aan het plaatsen van een astatoeage zijn risico’s verbonden, omdat de as niet 100% steriel is en zware metalen kan bevatten. Daarom zijn astatoeages verboden. Minister Schippers zei in 2015 dat ze ging onderzoeken of er een veilige manier is om as van een overledene in een tatoeage te verwerken. Vindt u een tatoeëerder die ondanks het verbod wel een astatoeage wil zetten, dan zult u een contract moeten tekenen waarin staat dat u zelf volledig aansprakelijk bent als het misgaat.

bottom of page