Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Waarom kiezen voor een begrafenis?

Veel mensen kiezen voor een begrafenis, omdat er dan voor de nabestaanden een plek is om naar toe te gaan. Een persoonlijke gedenkplaats waar stilte te vinden is. Een tastbare herinnering en een blijvend symbool die de nagedachtenis levend houdt. Ook kiezen mensen soms voor begraven om dichtbij een naaste die al eerder overleden is te kunnen zijn. De keuze voor begraven is een heel persoonlijke keuze, waarbij ook geloofsovertuiging een belangrijke rol kan spelen.

Begraafplaats kiezen

Als u kiest voor begraven, mag u zelf beslissen op welke begraafplaats u een graf aankoopt. In uw woonplaats, geboorteplaats of ergens anders. U kunt ook kiezen voor een natuurbegraafplaats of voor bovengronds begraven. Dat laatste is een manier van begraven waarbij iemand die is overleden in een grafkamer wordt bijgezet. Dit kan bijvoorbeeld op begraafplaats Kranenburg in Zwolle.

Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster

Familiegraf, algemeen graf of urnengraf

Er is keus uit verschillende soorten graven.

  • Familiegraf – In een familiegraf kunnen twee tot vier familieleden bij elkaar begraven worden.
  • Algemeen graf – In een algemeen graf ligt de overledene met twee onbekende personen. Mensen kiezen hier vooral voor als het budget voor de uitvaart klein is.
  • Urnengraf – Op de meeste begraafplaatsen kunt u ook een urn begraven of laten bijzetten in een urnenmuur. U betaalt hiervoor grafkosten.

Grafsteen of grafmonument

Het is voor veel mensen moeilijk om een grafsteen te vinden die past bij de overledene en de nabestaanden. Vooral omdat ze zich er meestal nog niet eerder in hebben verdiept. Gelukkig is er na de begrafenis er alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Vaak zelfs wel meer dan een jaar. Een monument kan niet namelijk direct worden geplaatst, omdat de kans groot is dat het dan verzakt. Dit geeft u de tijd om na te denken over materialen, vorm en tekst.

U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende materialen. Begraafplaatsen hebben hun eigen regels in wat ze wel en niet toestaan. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen, neem dan contact op met ons.

Wat kost een begrafenis?

Als u kiest voor begraven, krijgen de nabestaanden te maken met begraafkosten, grafrechten en onderhoud. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per gemeente. Daarnaast zijn er bij een begrafenis nog andere kosten. Meer hierover leest u op de pagina Uitvaartkosten.

Meer weten? Neem gerust contact op.

Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Kranenburg