Het schrijven van een afscheidstoespraak kan lastig zijn, vooral als je niet goed weet waar te beginnen. Toch is het voor veel mensen heel waardevol om op deze manier een persoonlijke bijdrage te kunnen leveren aan het afscheid. Om je op weg te helpen hebben we een aantal punten op een rij gezet die je kunt gebruiken tijdens het schrijven:
Structuur en samenhang geven aan je toespraak
Begin met eigenschappen en herinneringen
Kijk welke eigenschappen de overledene kenmerkten en verbind hier herinneringen aan. Wat zegt het over iemand dat hij altijd naar de camping ging; hield hij of zij van de natuur, of van vrijheid? Dit geeft de toespraak meer diepgang dan een simpele chronologische opsomming van feiten.
Gebruik humor, maar wel passend
Humor kan zeker een plek hebben in een afscheidstoespraak, maar forceer het niet. Terugkijken op leuke voorvallen en samen lachen is prima, maar houd ook ruimte voor verdriet.
Pas de toon aan
Hoe formeel de toespraak moet zijn hangt af van de relatie tussen spreker en publiek. Voor een intieme kring hoeft het niet formeel te zijn, maar bij professionele relaties is een iets formelere toon passender.
Wees eerlijk maar respectvol
Het is oké om pijnlijke of moeilijke momenten te benoemen, maar houd het respectvol en evenwichtig, probeer niet te verzanden in negatieve anekdotes.
Overleg onderling
Als er meerdere sprekers zijn is het raadzaam om onderling te overleggen over de inhoud. Zo voorkom je dat men driemaal hetzelfde verhaal vertelt.
Tips om te spreken voor publiek
Het voorlezen van een afscheidstoespraak is niet makkelijk. Zeker voor mensen die niet gewend zijn om voor grotere gezelschappen te spreken kan dit de nodige zenuwen met zich meebrengen. Een paar tips:
Focus op enkele gezichten
Kies een paar mensen uit in het publiek om naar te kijken tijdens het spreken. Dit kan helpen je zenuwen onder controle te houden. Let er wel op dat je niet telkens naar dezelfde persoon kijkt, die kan zich ongemakkelijk gaan voelen en het kan dan lijken alsof je slechts tegen een enkel persoon spreekt in plaats van tegen alle aanwezigen.
Gebruik een punt in de zaal
Als het moeilijk is om individuen aan te kijken, kies dan een punt in de zaal waar je naar kunt kijken terwijl je spreekt. Bij voorkeur kies je een punt achterin de zaal, zo blijft jouw houding open en blik optisch gericht op de aanwezigen.
Durf je niet zelf te lezen?
Vraag aan familieleden of vrienden of zij jouw toespraak voor wil lezen uit jouw naam. Zo klinken jouw woorden toch tijdens de dienst. Als je dit liever niet wilt kun je altijd de uitvaartadviseur vragen de toespraak voor te lezen.
We hopen dat deze tips je een beetje houvast geven tijdens het schrijven en spreken. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt en dat de toespraak recht doet aan de persoon die je wilt herdenken. Volg je gevoel.