top of page

Uitvaart Dalfsen

Bij het organiseren van een uitvaart komt veel kijken. Wij, van Meander Uitvaartbegeleiding, helpen u hier graag bij. Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen rondom uitvaarten in Dalfsen.

Waar kunt u een uitvaart organiseren in Dalfsen?

  • Wanneer dient de uitvaart plaats te vinden?

  • Wat is thanatopraxie?

  • Wie spreekt er op een uitvaart?

  • Waarom houdt een crematorium de asresten 30 dagen in bewaring?

  • Hoe kunt u contact opnemen met Meander Uitvaartbegeleiding?

Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Waar kunt u een uitvaart organiseren in Dalfsen?

In Dalfsen zijn 3 algemene begraafplaatsen. De plaatsen kennen zelf geen crematorium, maar in het nabij gelegen Zwolle ligt crematorium Kranenburg.

Hieronder vindt u een overzicht van de begraafplaatsen in Dalfsen.

Begraafplaatsen in Dalfsen

Begraafplaats Ruitenborgh aan de MulertlaanBegraafplaats Welsum aan de Oosterdalfsersteeg
Begraafplaats Nieuwleusen aan de Ds. Smitslaan 16

Wanneer dient de uitvaart plaats te vinden?

Volgens de wet moet een uitvaart plaatsvinden tussen de 36 uur en 6 dagen na overlijden. Mocht het door omstandigheden eerder of later moeten plaatsvinden dan kan dit aangevraagd worden. Als de uitvaart binnen 36 uur moet plaatsvinden kan dit aangevraagd worden bij de officier van justitie. Dient de uitvaart later dan 6 dagen na overlijden plaats te vinden dan kan dit aangevraagd worden bij de burgemeester.

 

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een lichte balseming op het lichaam. Door deze balseming wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgezet en maximaal 6 dagen vertraagd. Het lichaam krijgt door thanatopraxie weer een natuurlijkere uitstraling en dit kan helpen bij het afscheid nemen. Thanatopraxie kan het afscheid echter ook moeilijker maken omdat het lijkt of de overledene slaapt. Voor jonge kinderen kan het wel fijne manier van afscheid nemen zijn omdat het lichaam dan minder akelig wordt gevonden. Thanatopraxie is wettelijk toegestaan in Nederland.

Wie spreekt er op een uitvaart?

Wie er spreekt op een uitvaart is afhankelijk van de wens van de overledene op het moment dat die persoon de wensen kenbaar heeft gemaakt. Wanneer dit niet het geval is, is het de keus van de nabestaanden. Bij een religieuze uitvaart spreekt er vaak een pastoor of een predikant op de uitvaart. Vaak spreken nabestaanden zelf ook op een uitvaart, maar ze kunnen er ook voor kiezen om een uitvaartspreker te vragen. Zij kunnen een speech voorlezen van de nabestaanden of de overledene. Daarnaast kunnen uitvaartsprekers zelf een speech schrijven naar aanleiding van een gesprek met de nabestaanden. Meer weten over de mogelijkheden of wilt u tips voor het schrijven van een uitvaartspeech? Lees dan verder op onze pagina spreken bij een uitvaart.

Waarom houdt een crematorium de asresten 30 dagen in bewaring?

 

Na de crematie is het crematorium wettelijk verplicht om de asresten één volledige maand in bewaring te houden. De voornaamste reden hiervoor is zodat nabestaanden goed kunnen nadenken over de asbestemming. Nabestaanden kunnen rustig met elkaar overleggen wat ze met de asresten doen wanneer de overledene geen asbestemming heeft gekozen. Daarnaast kan het in enkele gevallen zijn dat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt. In dat geval mogen de asresten nog niet vrijgegeven worden.

Hoe kunt u contact opnemen met Meander Uitvaartbegeleiding?

Meander Uitvaartbegeleiding staat dag en nacht voor u klaar. Als u een overlijden wilt melden kunt u ons 24 uur per dag bereiken op 038-4536320. U kunt ook gebruik maken van dit telefoonnummer om vrijblijvend een afspraak te maken of informatie op te vragen. Daarnaast zijn we ook via de mail bereikbaar: info@meander-uitvaartbegeleiding.nl of via WhatsApp: +31650641789. Wilt u graag online een offerte of adviesgesprek aanvragen? Bekijk dan onze contactpagina.

bottom of page