top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Afscheidsbijeenkomst, waardig afscheid nemen


Voordat de overleden wordt begraven of gecremeerd, komen nabestaanden en andere belangstellenden samen. Waar ze dit doen en hoe ze dit afscheid invullen, verschilt per uitvaart. Iedereen heeft zijn eigen gebruiken, rituelen en persoonlijke voorkeuren.

Een bijeenkomst die bij u past

Herinneringen ophalen, afscheidswoorden uitspreken, naar muziek luisteren, emoties delen, stilstaan. Een afscheidsbijeenkomst kunt u vormgeven zoals u dat zelf graag wilt. Met alleen muziek – al dan niet live – en ruimte voor eigen gedachten en emoties. Of met een of meer sprekers of een mooi afscheidsgedicht. Misschien wilt u tijdens de bijeenkomst foto’s projecteren. En kaarsen of wierook branden. Of u laat genodigden een aandenken aan de overledene meenemen. Vaak staat de kist tijdens de bijeenkomst in de ruimte. U kunt de bijeenkomst eventueel afsluiten met een symbool als het loslaten van ballonnen of witte duiven. Wij helpen u graag om voor het afscheid een vorm te kiezen die bij de overledene en bij u past.

Spreken tijdens de rouwdienst

Bij een religieuze uitvaart kunt u een dominee, pastoor of andere voorganger kiezen. Daarbij kunt u eventueel ruimte laten voor inbreng van naasten. Een liturgie of programmaboekje is bij een religieuze rouwdienst gebruikelijk.

U kunt ook kiezen voor een of meer sprekers uit eigen kring. Of voor een woorddienstbegeleider of funerair spreker. Dat is iemand die nabestaanden helpt die het moeilijk vinden om tijdens het afscheid het woord te doen. Veel mensen vinden het prettig als de uitvaartbegeleider als ceremoniemeester optreedt.

Wanneer is de afscheidsbijeenkomst?

Sommige religies en culturen hebben duidelijke regels over het moment van begraven of cremeren. Bijvoorbeeld binnen 24 uur en niet op zaterdag of op een feestdag. Vaak is een afscheidsbijeenkomst overdag. Houd er rekening mee dat u de bijeenkomst niet te vroeg plant; sommige mensen moeten immers van ver komen. U kunt ook kiezen voor een afscheid nadat de zon is ondergegaan, met kaarsen, fakkels en vuurkorven.

Ruimte voor een waardig afscheid

Als iemand overlijdt, staat de wereld even stil. Een prettige plek om samen afscheid te nemen is dan heel belangrijk. Neem de tijd om een locatie te kiezen die bij u of de overledene past. Dat kan een uitvaartcentrum of crematorium zijn, maar ook een café of museum.

bottom of page