Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Condoleance wensen en mogelijkheden

Een condoleance geeft familieleden, vrienden, kennissen en anderen de gelegenheid om te laten weten dat ze meeleven met de naasten. Het is daarom heel gebruikelijk om gelegenheid tot condoleren te geven. Condoleren kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een kaartje of brief te sturen met een persoonlijke boodschap of een telefoontje waarin u de nabestaanden sterkte wenst. Of door een online condoleanceregister te tekenen. Vaak kiezen nabestaanden ervoor om voor het condoleren een informeel of formeel samenzijn te organiseren. Meestal voor of na de plechtigheid. Wilt u geen bijeenkomst, zet dan op de rouwkaart en in de rouwadvertentie ‘Condoleances alleen schriftelijk’.

Waar houd je de condoleance?

Waar naasten en belangstellenden elkaar ontmoeten voor de condoleance hangt helemaal van uw wensen af. Uitvaartcentra en crematoria beschikken over een speciale ruimte voor het condoleren. Maar u kunt ook voor een restaurant of kroeg kiezen, of een andere plek waar u zich prettig voelt en waar voldoende ruimte is voor de mensen die komen. Uw uitvaartbegeleider kan u helpen om een locatie te regelen.

Condoleance

Hoe verloopt een condoleance?

Bij een condoleance staan de familieleden of andere directe nabestaanden vaak op een centrale plek. De belangstellenden vormen een rij en gaan de familie een voor een bij langs om hun condoleance over te brengen. Voelt u er niet voor om al die handen te schudden? Dan geeft de uitvaartbegeleider of uzelf aan dat u liever even rustig wilt zitten. Condoleren kan immers ook later nog wel, door even langs te gaan of te bellen.

Een condoleance naar eigen wens

Steeds vaker wijken mensen af van de traditionele condoleance met koffie en cake in een ongezellige condoleanceruimte en kiezen ze voor een eigen invulling. Er zijn geen regels, alles mag. Het gaat erom dat u op een prettige manier kunt samenzijn met familie en vrienden die naar de uitvaart zijn gekomen.

Wat kunt u bij een condoleance zeggen?

Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden als ze de nabestaanden condoleren. Kent u de nabestaanden niet goed, dan is zoiets als ‘Gecondoleerd met uw verlies’ prima. Als u hen beter kent, kunt u een meer persoonlijke opmerking maken. Ook zonder woorden kunt u laten zien dat u meeleeft. Bijvoorbeeld met een handdruk of omhelzing. Let erop dat u niet te lang blijft praten als er nog een hele rij achter u staat die de nabestaanden ook graag wil condoleren.

Vragen over de condoleance? Stel ze gerust! 038 – 4536320.