top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Op welke manieren kunt u iemand condoleren?


Er zijn tal van manieren om iemand te condoleren met het overlijden van een dierbare. Echter is er eigenlijk maar één regel wat echt onthouden moet worden: het maakt niet uit hoe u iemand condoleert, maar het gaat er vooral om dát u iemand condoleert. U wilt namelijk uw medeleven tonen. Er is daarbij geen goed of fout. De meest voorkomende manieren om iemand te condoleren worden op deze pagina benoemd en uitgelegd.

  • Op welke manieren kunt u iemand condoleren?

  • Wat moet u zeggen als u iemand condoleert?

  • Hoe condoleert u iemand uit een andere religie?


Wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl


Op welke manieren kunt u iemand condoleren?

Om erachter te komen welke manieren er zijn om iemand te condoleren, kunt u uzelf de vraag stellen: Hoe condoleer ik iemand? De meest voorkomende manieren zijn een schriftelijke of persoonlijke condoleance. Een schriftelijke condoleance wordt voornamelijk gedaan wanneer u iets verder van de nabestaanden af staat. Het is daarbij belangrijk om een handgeschreven boodschap te sturen en niet enkel het voorgedrukte kaartje opstuurt. Verder is de invulling volledig persoonlijk, u kunt precies opschrijven wat u wilt. Weet u niet wat u moet opschrijven? Dan zou u dat kunnen vermelden in uw condoleance, elk bericht is namelijk waardevol voor de nabestaanden.

Wanneer u dichterbij de nabestaanden staat, kunt u deze ook persoonlijk condoleren. U kunt dit doen door bijvoorbeeld naar de uitvaart van de overledene te gaan. Is de overledene iemand in uw eigen familie of vriendenkring? Dan kunt u nog eerder condoleren door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de afscheidsbijeenkomst. U kunt dan op een persoonlijke manier de nabestaande condoleren. Wat moet u zeggen als u iemand condoleert?

De belangrijkste regel die er is wanneer u iemand persoonlijk condoleert is: laat uw gevoel spreken. Wanneer u dat doet, zal de rest vanzelf komen. Het is soms erg spannend om de nabestaanden te condoleren met het verlies. De woorden ‘’Gecondoleerd met het overlijden van...’’ is een zin die ten alle tijden gepast is. Het is daarnaast ook mogelijk om aan te geven hoe erg u het vindt dat … is overleden of haalt u verschillende herinnering of anekdotes van de overledene aan. Er is dus geen standaard advies wat u precies moet zeggen als u iemand condoleert, het gaat erom dat u uzelf comfortabel en goed voelt. Weet u echt niet wat u moet zeggen tegen de nabestaanden? Benoem dit dan eerlijk, want ook dit zal gewaardeerd worden. Onthoud daarbij dat u niet de nabestaanden moet proberen te vermijden uit angst om iets verkeerds te zeggen. Zolang u uw medeleven wilt uiten, is er niks fout en zal dit de nabestaanden helpen in hun rouwverwerking.


Hoe condoleert u iemand uit een andere religie?

Nederland is een multicultureel land, waardoor de kans bestaat dat er iemand overlijdt met een andere religie of achtergrond. Per religie zijn er verschillende verwachtingen waar u zich aan kan houden als u de nabestaande wilt condoleren. Zo is het binnen de Caribische gemeenschap een plicht om op rouwbezoek te gaan en de nabestaanden te condoleren.

Wilt u iemand binnen de Islamitische gemeenschap condoleren? Dan kunt u dit doen door op de gewone manier te condoleren, echter kunt u dit ook in het islamitsch doen. U zegt dan ‘Inna lillahi wa inna ilayhi raji’oen’ wat letterlijk betekent: ‘Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug.’. Binnen het Jodendom staat de overledene tot de begrafenis centraal, na de begrafenis krijgen de nabestaanden pas de aandacht. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van rituelen in andere landen.

Wilt u meer informatie over afscheidsrituelen bij andere religies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl
bottom of page