Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Spreken bij een uitvaart

Bij een uitvaartplechtigheid kan juist de speech een bijzondere en emotionele lading geven. Hoe zorgt u voor een toespraak die bijdraagt aan een mooi en passend afscheid?

Wie houdt de speech?

Bij een religieuze uitvaart is het vaak een voorganger, zoals een pastoor of predikant, die een toespraak houdt. Wilt u wel een toespraak, maar niet van een kerkelijke spreker, dan kunt u kiezen voor een uitvaartspreker, ook wel woorddienstbegeleider of funerair spreker genoemd. Nabestaanden kunnen ook zelf spreken. En soms willen mensen bij leven hun eigen uitvaarttoespraak schrijven.

Afscheidsbijeenkomst
Bijzondere uitvaartideeën

Speechen? Geef het op tijd aan

Wilt u speechen, meld dit dan op tijd bij de uitvaartverzorger. Die maakt een draaiboek voor de ceremonie.

Tips voor de uitvaartspeech

Op het internet zijn allerlei adviezen en stappenplannen te vinden voor het schrijven en houden van een afscheidsspeech. Wij noemen hier een paar tips:

  • Bereid uw speech goed voor.
  • Houd het kort, maximaal vijf minuten.
  • Stem af met andere sprekers. Het geeft niet als er overlap is, maar twee nagenoeg dezelfde speeches is jammer.
  • Maak van uw speech geen opsomming van feitjes en gebeurtenissen. Vertel ook iets over de speciale eigenschappen van de overledene en geef daarvan voorbeelden. Of over een dierbare herinnering.
  • Houd het positief. Vriendelijk of liefdevol enkele pijnpuntjes noemen kan best, maar een uitvaart is niet het moment om met iemand af te rekenen.
  • Neem eventueel een voorwerp mee, zoals een souvenir van een reis die u samen hebt gemaakt.
  • Print de toespraak uit in een groot en duidelijk leesbaar lettertype. Zo weet u zeker dat u het kunt lezen, ook als er tranen in uw ogen staan of als er weinig licht is.
  • Probeer zo rustig en duidelijk mogelijk te praten, iets langzamer dan u normaal zou doen.

Regel achtervang

Spreken als u erg verdrietig of geraakt bent is moeilijk. Wordt u door emoties overmand en kunt u niet verder praten, dan is het prettig als iemand het voorlezen overneemt.

Hulp of advies nodig? Neem contact op.

16076_meander_hofvliet_028