Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Uitvaartkist of niet?

Waarin brengt u de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats? Daarin is veel mogelijk, u kunt kiezen wat bij u past. Veel mensen kiezen voor een grafkist. Maar er zijn meer mogelijkheden. Het lichaam van de overledene kan ook worden bedekt met een lijkwade of (biologisch afbreekbare) lijkhoes. Voor het vervoeren van de overledene kan een draagplank, lijkbaar of mand gebruikt worden.

Lijkwade: dichtbij en natuurlijk

Mensen kiezen voor een (lijk-)wade omdat dat minder afstandelijk voelt dan een kist. Of omdat een lijkwade is gemaakt van natuurlijke materialen en dus een milieubewuste keuze is. Een wade is een doek van katoen, linnen, hennep, zijde, bamboe of spijkerstof, die om de overledene heen gewikkeld wordt. Als nabestaanden kun je zelf bepalen of je het bovenlichaam de eerste dagen nog onbedekt laat. Vervoeren kan met een draagbaar van wilgentakken of -tenen of ander hout. Meer informatie is te vinden op Wikkelgoed.

Cremeren en uitvaartkist

Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een uitvaartkist te gebruiken, is het gebruik van een kist in sommige crematoria wel een vereiste. Kiest u voor cremeren,  neem hierover dan contact op met ons. Wij kennen de voorwaarden van de verschillende crematoria.

Linum HC8
Afscheidsbijeenkomst

Een uitvaartkist kiezen

Kiest u voor een uitvaartkist? De keuze van een kist is heel persoonlijk. Werkelijk alles is mogelijk. U kunt voor een eenvoudige houten begrafenis kist gaan, maar ook voor een heel luxe. Modern of klassiek, ingetogen of uitbundig, het kan allemaal. Misschien wilt u een milieuvriendelijke kist van een natuurlijk materiaal als bamboe of riet. Naast een kant-en-klare uitvaartkist kiezen kunt u ook zelf een kist zelf ontwerpen en maken.

Kist met afbeeldingen

Sommige kunstenaars ontwerpen kisten in bijzondere vormen of verzorgen prachtige beschilderingen. U kunt uw grafkist ook zelf versieren, of dat door anderen (bijvoorbeeld uw kleinkinderen) laten doen. Een kist in een kleur laten spuiten of met foto’s bedrukken is ook een optie.

Kistkleed

Een andere mogelijkheid is een kistkleed met een persoonlijke tekst, tekening of foto erop. Na de begrafenis of crematie kunnen de nabestaanden het kleed als aandenken bewaren.

Een voorwerp meegeven in de kist

Wilt u iets meegeven in de uitvaartkist, zoals een tekening van een (klein)kind, een knuffel of ander persoonlijk voorwerp? Dat kan, zolang het niet in plastic verpakt is en het de grond niet bevuilt. Het is het beste als het voorwerp van vergankelijke, natuurlijke materialen is gemaakt.

Uitvaartkist kiezen? Wij denken graag met u mee. Neem contact op